MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Johor Bahru

Lelaki cedera, saluran sampah meletup

JOHOR BAHRU 17 Sept. - Seorang lelaki cedera apabila saluran sampah di rumah pangsa Bandar Selesa Jaya di sini meletup semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 7.30 malam itu, A. Rahim Arshad, 59, cedera di kaki dan tangan kanan dan terpaksa menerima lebih 10 jahitan akibat tercampak kira-kira lima meter dari tempat kejadian.

A. Rahim berkata, kejadian berlaku apabila beliau bersama seorang lagi penduduk, Mohd. Eddie Mohd. Kamal, 37, mengambil keputusan untuk membersihkan saluran sampah berkenaan yang tersumbat selepas tidak tahan dengan bau busuk setelah dua bulan sampah terbabit tidak dibersihkan.

"Kami memulakan operasi membakar dari tingkat empat dalam pukul 4.30 petang. Kami melakukannya dari satu tingkat ke satu tingkat sehinggalah selesai dan ia berjalan lancar.

"Namun, entah bagaimana botol air mineral yang berisi separuh minyak petrol yang kami gunakan untuk membakar sampah tersebut terlepas daripada gengaman dan jatuh ke dalam saluran sampah itu. Waktu ia jatuh, tiada api namun hanya sisa-sisa bara," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Seminit kemudian, satu letupan besar berlaku menyebabkan dinding saluran tersebut berkecai dan dia tercampak kira-kira lima meter dari tempat kejadian menyebabkan dada dan kakinya dihempap serpihan batu sementara Mohd. Eddie tidak mengalami kecederaan.

"Mohd. Eddie terus membawa saya ke klinik sebelum membuat rawatan susulan di Hospital Sultanah Aminah (HSA) untuk ujian X-ray. Alhamdulillah, semuanya baik-baik saja," katanya.

Katanya, dia kini hanya sukar untuk tidur kerana sakit dada kesan dihempap batu itu.

Sementara itu, Mohd. Eddie berkata, dia tidak berniat untuk membahayakan nyawa sesiapa dan hanya ingin membantu penduduk di rumah pangsa empat tingkat itu membersihkan saluran tersebut.

"Saya tidak mahu persekitaran tidak sihat itu menjejaskan kesihatan ramai orang. Tidak mustahil suatu hari nanti, ada mengadu kesihatan mereka terganggu kerana sampah tersebut," katanya.

Katanya, beliau membuat laporan mengenai kejadian itu di Ibu pejabat Polis Daerah Nusajaya pukul 11 malam.

Ketua Polis Daerah Nusajaya, Supritendan Noor Hashim Mohamed gagal dihubungi untuk mendapatkan ulasannya mengenai kejadian itu.

Dalam pada itu, Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Rinting, Chia Song Cheng ketika melawat mangsa berkata, pihaknya akan membantu membaiki kerosakan yang berpunca letupan tersebut seperti bumbung tercabut.

Beliau berharap penduduk lebih bertanggungjawab tidak membuang sampah di tempat tidak dibenarkan sekali gus menyusahkan jiran lain.

Sumber:Utusan Malaysia

Nearby Location

Places of Interest
Name Distance Direction
Desaru Ostrich Farm Show Direction
Puteri Harbour Show Direction