MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Labis

Penyapu lidi terus relevan

LABIS 10 Julai - Arus pembangunan menyaksikan perlumbaan ciptaan baru dalam pelbagai bidang termasuk peralatan rumah namun penggunaan penyapu lidi terus mendapat tempat di seluruh negara terutama dalam kalangan masyarakat di luar bandar.

Permintaan penyapu lidi terus relevan malah terdapat peningkatan dalam permintaan namun tidak ramai yang tahu ataupun mahu meneruskan penghasilan produk pembersihan rumah ini kerana ia melibatkan proses meraut lidi pokok kelapa sawit yang memerlukan kesabaran tinggi biarpun tidak memerlukan kudrat yang banyak.

Bagi Mohd. Tumpang Kasnin, 78, yang tinggal di Rumah Rakyat, di sini proses meraut lidi penyapu tidaklah sesukar mana tetapi menuntut kesabaran serta tumpuan yang tinggi dan adakalanya perlu duduk selama berjam-jam untuk menyiapkan seikat penyapu.

"Proses meraut lidi untuk menyiapkan seberkas penyapu selalunya memakan masa dan memerlukan ketelitian kerana jika tidak berhati-hati ketika meraut membuang daun, bahagian hujungnya akan terputus dan lidi tidak boleh digunakan.

"Saya memang tidak menang tangan membuat penyapu lidi kerana permintaan yang tinggi dan saya hanya mampu menyiapkan antara 300 hingga 350 ikat setiap bulan dengan setiap satu dijual pada harga RM2," katanya yang telah membuat penyapu lidi sejak 40 tahun lalu.

Menurutnya, kerja meraut yang dilakukan adalah sebahagian daripada cara mengisi masa terluang selepas selesai menoreh pada sebelah pagi dan ia merupakan sesuatu yang berbaloi dilakukan kerana mampu menjana pendapatan sekitar RM700 sebulan bersesuaian dengan kudratnya yang semakin berusia dan tidak mampu melakukan kerja berat.

Kata Mohd. Tumpang, sekitar 1970-an iaitu semasa pembabitan awalnya dalam penghasilan penyapu lidi, permintaan tidak seperti sekarang walaupun ketika itu dia mampu menyiapkan sekitar 20 ikat penyapu sehari dengan harga 50 sen setiap satu.

"Tetapi kini saya pun hairan semakin banyak pilihan kepada pengguna di pasaran permintaan penyapu lidi semakin bertambah pula," katanya lagi.

Tidak semua daun kelapa sawit sesuai dijadikan penyapu kerana pokok muda mempunyai lidi halus pendek berbanding pokok yang berusia 20 tahun ke atas yang mempunyai lidi lebih kasar, panjang dan tahan lama.

Antara cabaran yang sering dihadapi Mohd. Tumpang adalah terserempak dengan ular tedung yang gemar bersembunyi dan mencari makanan seperti tikus di celah timbunan pelepah kelapa sawit yang telah dipotong.

Ujarnya, dia bernasib baik kerana tidak pernah diserang atau dipatuk kerana haiwan tersebut selalunya melarikan diri namun ahli keluarga yang lain berasa bimbang soal keselamatannya apatah lagi usianya yang semakin lanjut.

"Saya tidak bercadang berhenti meraut lidi penyapu kerana generasi muda hari ini tidak berminat untuk melakukan kerja tersebut.

"Saya gembira dengan kerja yang saya lakukan sekarang kerana dapat menyumbang kepada masyarakat biarpun tidak sebesar mana berbanding orang lain yang lebih berjasa.

"Pada usia semakin lanjut ini tidak banyak kerja yang boleh saya lakukan dan kerja meraut lidi penyapu ini sahaja yang paling sesuai untuk mengisi masa terluang dengan aktiviti berfaedah," katanya.

Sumber:Utusan Malaysia

Nearby Location

Places of Interest
Name Distance Direction
Puteri Harbour Show Direction
Desaru Ostrich Farm Show Direction