MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Muar

Latest News for Muar in "General"

Pusat ilmu kendiri

Istimewa Madrasah ad-Diniah di Sungai Resik, Muar, Johor ialah turut mengajar kemahiran vokasional kepada pelajarnya selain pembelajaran kitab turath.

Malah, madrasah yang turut dikenali sebagai Pondok Sungai Resik itu mungkin satu-satunya pondok di Malaysia mengajar kemahiran vokasional ketika kebanyakan pondok lain menawarkan pengajian akademik atau tahfiz sebagai tambahan.

Menurut Mudirnya, Ustaz Mohamad Hanapiah Mohd Hambali, 40, latar belakang pelajar berbeza antara faktor pihaknya menyediakan nilai tambah kepada mereka yang menuntut ilmu di situ.

“Antara tujuannya untuk menarik minat masyarakat supaya belajar perkara lain selain ilmu agama.

“Kemahiran seperti membaiki motosikal dan kimpalan antara ilmu vokasional yang diajar untuk persediaan masa depan pelajar,” katanya yang berasal dari Bagan Serai, Perak.

Tekong mati atas bot dipercayai sakit jantung

Muar: Seorang tekong bot pukat tunda meninggal dunia dipercayai akibat serangan sakit jantung ketika cuba melarikan diri daripada enam bot nelayan, berhampiran pantai Parit Jawa, dekat sini, tengah hari tadi.

Kemeriahan bermula

Muar: Peluang orang ramai untuk bertemu dengan beberapa artis jemputan sempena Konsert Jelajah Ledakan 25 Tahun Harian Metro Bersama Yeo’s Yeogurt terbuka luas dengan sesi ramah mesra akan diadakan di Pasar Raya TF Value- Mart, Jalan Salleh, dekat sini, esok bermula jam 8 malam.

Alor Setar, Chuping, JB terpanas.

Muar: Cuaca panas melampau yang melanda semenanjung Malaysia bertambah buruk apabila Johor Bahru, Johor, muncul bandar terbaru melepasi 36 darjah celcius.

Muar: Cuaca panas melampau yang melanda semenanjung Malaysia bertambah buruk apabila Johor Bahru, Johor, muncul bandar terbaru melepasi 36 darjah celcius.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, sehingga hari ini Alor Setar, Kedah, masih mencatat kawasan paling panas iaitu 38.5 darjah celcius.

Tempat kedua terpanas adalah Chuping, Perlis (38.2 celcius) dan Johor Bahru 36.5 celcius.

Menurutnya, ia catatan terburuk dalam sejarah negara berbanding pada 1997 sebelum ini.

"Kami menjangka ia akan berlanjutan lebih lama dan sebab itulah, satu jawatankuasa khas membabitkan beberapa agensi kerajaan akan dibentuk.

"Kami akan mengadakan mesyuarat Rabu ini untuk membincangkan dasar berkaitan masalah panas melampau dan langkah-langkah yang perlu diambil

"Sudah tiba masanya kita mempunyai garis panduan dan tindakan sama ada sekolah perlu ditutup apabila cuaca terlalu panas, sama seperti ketika berdepan jerebu sebelum ini," katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Pecah Tanah Projek Rancangan Tebatan Banjir Lembangan Sungai Muar Fasa II di Kampung Belenang, Sungai Mati, di sini, hari ini.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/122712#sthash.sNVPsjw3.dpuf

Sesat tiga jam

Muar: Tiga individu, termasuk dua beradik yang dilaporkan hilang ketika mendaki kawasan Bukit Mor, Parit Jawa di sini, petang semalam, dijumpai dalam keadaan selamat, pada 9.02 malam tadi.

Sarapan bersama Sultan Ibrahim

Muar: Pengunjung di Restoran Al Ziya Fathima di Pusat Perniagaan Mas Jaya, Jalan Salleh teruja apabila Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar mencemar duli bersantapan pagi bersama mereka kira-kira 6.45 pagi tadi.

Cadang perkenal akta baru

Muar: Kerajaan akan mengambil antara dua hingga lima tahun untuk memperkenalkan akta baru bagi memperkasa pemantauan dan penguatkuasaan Taman Laut Negara.

Buka saham akhirat

Muar: Pengurusan Maahad Tahfiz Al-Quran At-Tanwiriah, Parit Jawa di sini, memerlukan sumbangan orang ramai untuk pembinaan blok C bangunan itu.

Bakal pengantin jejak bapa kandung

Muar: Seorang bakal pengantin baru, Nurasnira Azrahi, 26, merayu orang ramai yang mengenali bapanya, Azrahi Ahmad, 56, dapat menghubunginya bagi membolehkan lelaki itu menjadi wali pada majlis pernikahan pada 19 Disember depan.

Bakal pengantin jejak bapa kandung

Muar: Seorang bakal pengantin baru, Nurasnira Azrahi, 26, merayu orang ramai yang mengenali bapanya, Azrahi Ahmad, 56, dapat menghubunginya bagi membolehkan lelaki itu menjadi wali pada majlis pernikahan pada 19 Disember depan.