MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
Pasir Gudang

Otak luar kepala

OTAK di luar tempurung kepala Nurimanina semakin membesar manakala tubuhnya semakin susut.


 

Pasir Gudang: “Sebagai ibu, saya mahu membelai Nurimanina seperti bayi biasa, tapi malang kepalanya sensitif kerana otaknya berada di luar tempurung malah ia semakin membesar sehingga mencecah 1.5 kilogram.

“Kami difahamkan kandungan air di otaknya semakin meningkat menyebabkan dia kini mengalami masalah saraf hingga kedua-dua biji matanya tertarik ke belakang (berhampiran otak) dan bukannya di kelopak mata,” kata seorang ibu, Hamira Samsudin, 26, semalam.

Hamira dari Taman Mawar di sini, berkata anak bongsu daripada dua beradik itu Nurimanina Jepri kini berusia lima bulan dilahirkan dengan otak di luar tempurung kepala, tanpa lubang dubur, tiada biji mata dan kekurangan satu injap jantung.

Menurutnya, keadaan itu mengakibatkan Nurimanina mengalami pelbagai penderitaan dan kerap menerima rawatan di Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini.

“Ketika mengandung, doktor yang melakukan imbasan memaklumkan berkaitan kecacatan Nurimanina kepada kami iaitu keadaan otaknya di luar tempurung kepala dan masalah jantung.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Source mymetro

Nearby Location

Places of Interest
Name Distance Direction
Puteri Harbour Show Direction
Desaru Ostrich Farm Show Direction